Bolagsverket

Idag har vi besökt Bolagsverket i Sundsvall. Deltagarna på Future Youth Camp fick se och lära vad man gör och arbetar med innanför den stora vita byggnaden. Bolagsverket är en statlig myndighet som har i uppdrag att ge goda förutsättningar ...för näringslivet. Myndigheten hanterar huvudsakligen registrering och förändring hos företag. Det är en öppen myndighet där vem som helst kan köpa och söka företagsfakta från register. Detta gör det lättare för företag och företagare att driva en verksamhet.
 
Under besöket fick vi lyssna på fyra olika presentationer av anställda med olika yrkesroller. Mycket handlade om IT, då myndigheten hanterar stora datasystem finns flera varierande uppgifter och flera yrkesroller, bl.a. servertekniker, arkitekter, utvecklare och driftpersonal. Vi fick lära oss hur det fungerar och skillnaden mellan bolagets olika avdelningar.
 
Deltagarna fick även själva delta i en aktivitet, den handlade om kvalitetssäkring. Den gick ut på att bestämma vilka krav ett kinderägg skulle ha innan den fick säljas i en matvarubutik. Vad behöver testas och hur ska man gå tillväga för att göra det? Säkerheten för barn, innehållsförteckning och ursprung var några saker som lyftes fram. Uppskattat var även det bjudna chokladägget deltagarna fick smaka.
 
Vi från Future Youth Camp vill ge Bolagsverket ett stort tack för ett intressant och trevligt besök! TACK!
 
 
 
(På bild: Stefan och Ulrika, Bolagsverket Sundsvall)

Kriminalvården

Idag har Lennart från Kriminalvården besökt Future Youth Camp. Han arbetar på Saltvik anstalt i utkanten av Härnösand. Anstalten har 128 platser i säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen. Klass 1 utrustas för att klara av de mest riskfyllda intagna. Lennart berättade om sitt arbete för oss på ett mycket härligt och humoristiskt sätt vilket gjorde föreläsningen väldigt intressant och omtyckt bland deltagarna. Han gav en annan sorts bild av yrket än den vi fått ta del av från diverse amerikanska filmer, inte lika hård och våldsam. Det bästa med yrket berättar han är att se människor förändras och utvecklas till det bättre, även om det ibland självklart kan vara tufft. För anställning inom Kriminalvården är det väldigt viktigt att ha en god human människosyn, psykisk stabilitet, social kompetens, samarbetsförmåga, flexibilitet, stresstålighet samt säkerhetsmedvetenhet. Hos Kriminalvården söker man till en anställning där utbildning ingår. Det går alltså inte söka direkt till denna utbildning. På Kriminalvårdens hemsida finns det beskrivet hur regioner och de lokala verksamhetsområdena rekryterar.

Korstaverket

Denna morgon så gjorde vi ett intressant studiebesök på Korstaverket. Vi började med att få information om vad de gjorde där och efter det så fick vi se en film som handlade om hur el till våra bostäder skapas. Filmen kom till finalen i internationell filmfestival och går att se på deras hemsida!
 
Sundsvall Energi, kallat korstaverket är Sundsvalls största energikälla då den täcker 70% av energibehovet ifråga om uppvärmning av fastigheter samt andra lokaler. Korstaverket jobbar ständigt med att värva fler kunder runtom Sundsvall. Därefter så fick vi en rundtur i den fascinerande byggnaden. Vi fick se alltifrån avfallen till kontrollrummet. Korstaverket är alltid öppet, det är ständigt igång för att ge alla kunder värme i deras bostäder.
Besök gärna deras hemsida på www.sundsvallenergi.se
 
Bilder från dagen kommer senare, håll utkik!