Future Youth Camp 2015

Hej! Nu är Future Youth Camp slut för i år, och det går verkligen att säga att FYC bara blir bättre för varje år som går! I år har vi haft 25 härliga deltagare som på olika sätt tagit del av det IT-branschen har att erbjuda. De har bland annat fått programmera, designat och skapat appar och webbsidor.

 

V.25

 

Första dagen välkomnades deltagarna av FYCs processledare Tove Palin samt årets handledare som var Mona Ebadian och Isak Ågren. Det allra första som stod på schemat, var lära känna-och samarbetsövningar som Mona höll i. Speeddating, lära känna bingo, namnlekar och knuten  var några övningar som snabbt gjorde att gruppen lärde känna varandra bättre. ’’Cirkeln’’ var en väldigt uppskattad uppgift där de fick ett papper med en cirkel på som de sedan på något sätt skulle inkludera i en teckning. De fick rita vad de ville, bara cirkeln var inkluderad. Här fick vi se hur olika deltagarna är. Vissa ritade blommor medan andra ritade hundar och basketbollar. Detta var verkligen en chans att visa upp hur olika vi är och att det under idéutvecklingsuppdraget kan vara smart att välja att arbeta med de som är olika och de som inte tänker precis på det sättet du tänker.

 

Isak gick sedan igenom ’’slack’’ som har varit vårt kommunikationsmedel under dessa veckor. Det är en app som samtliga deltagare laddat ner på deras mobiltelefoner och som dom kunnat nyttjat när de fått uppgifter där kommunikation är viktigt. Första dagen avslutades med att de fick göra sina personliga pärmar där de gjorde ett bildcollage som de satt på första sidan av pärmen.

 

Under tisdagen fick vi besök av Anthony Whitehead som hade en föreläsning om nätverksteori, aningen svårt men samtidigt väldigt bra bas för det som sedan kom. Hela eftermiddagen spenderades  på robotprogrammering! De fick först en föreläsning av Isak, sedan började de programmera sina robotar. Onsdag eftermiddag skulle den efterlängtade robottävlingen ta plats så deltagarna hade stor motivation inför detta! Redan här fick de lära sig blockprogrammering.

 

Onsdag förmiddag hade vi förmånen att besöka globala IT. tjänsteföretaget CGI där bland annat Carin Lindström var en av de som tog hand om oss och hade en informativ föreläsning om IT branschen. När de sedan kom tillbaka var det dags för en samabetstävling- den så kallade ’’marshmallow-spagetti utmaningen’’. Det går ut på att man ska bygga ett så högt torn som möjligt med hjälp av tejp, spagetti och marshmallow. De hade blivit indelade i lag av oss handledare, lag Britt-Marie, Weeva, La Mona, Kings och Calle. I 10 minuter fick de lägga upp en plan för hur de skulle bygga tornet, sedan fick de 8 minuter att verkställa planen. Avslutningsvis fick de se en video som även ni kan se här: https://www.youtube.com/watch?v=H0_yKBitO8M

 

Under torsdagen fick de genomgångar av HTML som har varit ett av de program som de fått lära sig koda i. Senare under veckorna fick de lära sig CSS, Bootstrap och Java script som våra IT proffs Isak Ågren, Peter Van der Meulen och Stefan Wallin tagit hand om. Eftermiddagen bjöd på inspiration av Mats Björk som pratade om drivkrafter och gamification!

 

Denna vecka bjöd på fyra fantastiska och lärorika dagar, fredagen fick de ledigt på grund av att det var midsommarafton! Nedan kommer några bilder från första veckan.

 

v.26

Efter en lång helg fick deltagarna starta upp måndagen med en föreläsning om nätsäkerhet med Anthony Whitehead. Sedan fick de träffa Carolin Lorenzon som gav de uppgifter som skulle förebereda dem för eftermiddagens idéutvecklingsarbete. Grupperna fick välja vad de under de resterande  två veckorna skulle arbeta med och lägga upp en plan för hur de skulle göra exempelvis en webbsida. Stefan Wallin hade under tisdag förmiddag en snabb genomgång på begrepp, språk och ord som man behöver veta inom IT och programmeringsvärlden. Senare gick han, med hjälp av Isak, igenom Bootstrap, CSS och lite mer HTML i linuxlabbet på MIUN.

 

Tisdag eftermiddag var bokad för ett besök på Mittmedia som Stefan och Peter höll i, de fick gå i halvgrupper. Ena halvan fick gå på besök medan andra fick jobba med HTML, CSS och Bootstrap och vice versa.  De fortsätte med bland annat HTML under onsdag förmiddag och de började även med att göra prototyper och designer för deras webbsida. Lisa Sällvin, lärare inom programmering på MIUN, hade en föreläsning där hon berättade om hennes resa inom denna bransch. På eftermiddagen fick vi sedan besök av Mats och André från skatteverket som berättade lite om deras verksamhet.

 

Torsdag förmiddag var en tuff dag. De fick en svår genomgång om Java Script av Stefan och en lite enklare genomgång av prototyping och design av Peter. Eftermiddagen blev lite enklare då de fick lyssna på studievägledarna Johan Edelsvärd och Ida Svensson från NTI. Vi fick även ett kort besök från Birgitta och Christine från AGera som bland annat tog kort på deltagarna samt ville ha lite feedback på hur det hittills varit på  FYC.

 

Under fredag förmiddag fick de fortsätta med deras idéutvecklingsarbeten, de hade delat in sig så att några jobbade med design och innehåll, någon med HTML och någon med Java Script. Det fanns även möjlighet att få en kort genomgång av bildhantering av Peter. Vi fick två besök under fredag eftermiddag, den ena från Nils Nyborg från Västermalms skola som berättade mer om deras teknikutbildningar. Den andra från Patrik Hansson, skapare av Corncrow games, som berättade om hans livsresa inom spelvärlden. 

 

Denna vecka fick deltagarna verkligen möjlighet att sätta igång med deras projekt samtidigt som de fick många föreläsningar och genomgångar!

 

 

v.27

Sista veckan! Vi fick återigen besök av Carolin Lorenzon som gick igenom hur man pitchar en idé! Teamen fick skissa en idé på hur de skulle få just sin produkt att vara lockande till kunder. Alla grupper lyckades strålande med detta! När detta var klart så fick deltagarna fortsätta med sina arbeten.

 

Tisdag eftermiddag fick vi besök av Tomas Stenlund från Permobil! Han bjöd deltagarna på fika, vilket uppskattades, tack Tomas! Han hade även med sig en permobil som alla fick testköra! Självklart berättade han också om företaget Permobil.

 

Hela onsdag och torsdag var till för att göra klart idéutvecklingsarbetena. Samtliga grupper blev klara under torsdag eftermiddag. Fredag förmiddag innebar städning och en gemensam lunch på pizzerian Divan.

 

Vi hade sedan ett öppet hus under fredag eftermiddag!  Deltagarnas föräldrar och släkt, samt några företagare och politiker var inbjudna för att komma och se det som vi hållit på med under dessa tre veckor. Ni kan även se det här: http://future-youth-camp.github.io/FYC2015/


Vi, Tove, Isak och Mona,  vill tacka alla deltagare, inspiratörer, föräldrar och vänner som varit under de här veckorna och på något sätt varit involverade i FYC 2015. Det är tråkigt att det nu är över för i år, men förhoppningsvis så får vi ett FYC 2016, och då får vi se vad FYC kommer ett erbjuda just det året! Nu är det  dags för ett efterlängtade sommarlovet!

Trevlig sommar

Skrivet av:  Mona Ebadian

 

 

 

 
Här är den fantastiska siffran, 73 287, så här många rader kod har deltagarna skrivit.. fantastiskt!