Sista dagen, Sista inlägget.

Nu har de kommit till sista dagen. Idag har vi haft utställnig av våra idéutvecklingar. Vem som helst fick komma och kika på våra konstverk mellan 13:00 och 15:00. Alla har kommit på väldigt bra och fina idér och de var ganska kul att kolla runt och se hur hårt alla olika grupper ha jobbat.
 
Komentarer om dom här tre veckorna av media-gruppen.
Louise: Dessa tre veckor har varit lärorika, roliga och spännande. De första dagarna var lite långtråkiga och man visste inte riktigt vad Future Youth Camp var för något. Med tiden blev allting mer och mer roligt och man lärde känna många här på campet. Att vara med i mediagruppen har varit extra kul, för vi har fått göra helt andra saker än de andra. Känns konstigt att skiljas från alla nu när man blivit så bra kompis med endel. Var mycket roligare än jag förväntade mig. Tack för mig :)
 
Agnes: Jag tycker att dom här tre veckorna har varit helt underbart roliga. Jag var lite negativ i början och i andra veckan började jag bli less men jag kan helt allmänt säga att de har varit jäkligt kul! Många nya vänner som jag lärt känna och olika platser jag varit på har fått mig att öppna ögonen om att jag kanske ska kolla in lite olika jobb. Men den bästa platsen jag varit på var nog Grönborgs teater. De var ett sådant possetivt och välkomnade ställe. De känns ändå surt att få lämna detta läger med att man fått så bra relationer med vissa och  man vet aldrig om vi kommer träffas igen men de får man väl hoppas på att man ska. Detta är ett roligt och bra sommar jobb och tycker synd att det är slut och vi måste skiljas. Jag tackar för mig och hoppas på att alla får en bra fortsatt sommar :D
 
Sofi: Det var jätte roligt, speciellt när vi startade mediagruppen. Något som var extra kul var att vi fick åka ut på olika studiebesök som vi sedan fick dokumentera om. Jag har även träffat nya kompisar.
 
Alva: Det här sommarläget har varit väldigt lärorikt.Jag har lärt känna flera nya kompisar,åkt på flera studiebesök som varit lärorika så som ST och Solgården.Sen har jag även lyssnat på flera föreläsningar som har varit otroligt interessanta och roliga.
 
Eleonora: Jag tycker att lägret har varit otroligt kul, och jag hoppas att fler får uppleva detta nästa sommar. Det allra bästa har ändå varit alla underbara människor som jag aldrig kommer glömma, ni är bäst. Jag tackar för mig och lämnar efter mig allt vår arbete och hoppas att någon fortsätter nästa år, Ha en bra sommar :)

Föreläsning av maskiningenjören Åke Westberg

I förmiddag kom Åke Westberg .Han hade fått reda på Future Youth Camp via radion.Det var under torsdagseftermiddag Åke hade hört om FYC ,han blev intresserad och efter intervjun ringde han upp Sveriges radio och frågade hur han kunde komma i kontakt med detta projekt.
 
Åke är 73,han kom till oss för att berätta om sin resa genom livet som maskiningenjör .Föreläsningen var frivillig och både 8:or och gymnasieelever var inbjudna.Föreläsningen var 30 min lång.
 
Åke  gick i en folkhögskola med 128 elever innan han hoppade på gymnasiumet i Härnösand med 750 elever.Han läste maskinteknik.När all utbildning var klar skapade han ett företag "samarite".Som blev större och större som tillslut slutade med 21 anställda.Åke reste runt i bland annat Usa och Kanda och uppfann saker.Han berättade även för oss att han tagit hjälp av en räknesticka i företaget.En räknesticka är en pryl som hjälper dig att räkna allt utom addition och subtraktion.
 
Åke berättade för oss tre saker han uppfunnit och den mest fantasktiska var en toalettstol med lyft.Det var en funktionshindrad kvinna som nästan aldrig kunnat gått på toa själv.När då Åke kom in i bilden förändrades allt.Han uppfann en lyft på toalettstolen som åkte upp och ner med hjällp av en spak.När då kvinnan skulle gå på toaletten ställde hon sig mot lyften och drog i spaken så åkte hon ner och tvärtom.Det resulterade en tårögd kvinna som var överlycklig att kunna göra nått själv.
 
Den andra saken var ett badkar som han uppfann på Karolinska sjukhuset.Badkaret skulle användas på brännskadeavdelningen så det skulle kunna vara höj/sänk/vinkelbart.För ifall det går dåligt när en patient är i badkaret ska vattnet kunna tömmas direkt
 
Den tredje saken var en nedkylningsanläggning i Örnsköldsvik.Man skulle kunna kyla ner korv m.m från ca 4 timmar till 45 minuter och de fixade självklart Åke.
 
Så småning om sålde han "Samarite" till andra i Härnösand.Men de ända problemet med det var att Åke hade ju alla kontakter kvar,vilket gjorde att han fortsatt att få lika mycket samtal och företaget fick flytta till Tranås.Så de fick nya kontakter.
 
 
 

Näst sista dagen av FYC 2013

I dag har vi fortsatt att arbeta med idéutvecklingar. Alla ungdomar är indelad i grupper och ska tillsammans slå ihop sina idéer genom att göra en planch med en eller flera idéer. Idéen kan handla om arbetssätt, miljö, produkter, tjänster m.m. Det tar tid och mycket tålamod krävs, eftersom planchen ska medverka under en utställning.
Sedan har även 2 grupper praktikanter kommit tillbaka. De fick bara tre dagars praktik, p.g.a att vi har inovationsrace de två sista dagarna. Deras uppgift för dagen är att skriva om Future Youth Camp och vad vi har gjort under dessa tre veckor